Generande hårväxt finns hos både kvinnor och män. Men visste du att kvinnor har lika mycket kroppshår som män? Det är sant! Och även om de flesta kvinnor aldrig skulle drömma om att låta håret växa i ansiktet kan det vara ett väl så pinsamt problem när det gör det.

Här är några steg du kan ta för att hjälpa till med problemet en gång för alla!

Vad är kroppshår?

Kroppshår är en naturlig egenskap hos kroppen. Det är till för att skydda oss från väder och vind och för att hålla oss varma. Män har vanligtvis mer kroppshår än kvinnor, men kvinnor har också en del hår på kroppen. Detta inkluderar hår i ansiktet, på benen, armarna och bröstet.

Varför har vi kroppshår?

Det finns några olika teorier om detta. En teori är att kroppsbehåring hjälper till att hålla kvar värmen, vilket håller oss varma i kallt väder. En annan teori är att kroppshår hjälper oss att skydda oss från väder och vind, till exempel vind och regn. Slutligen tror vissa experter att kroppshår hjälper oss att skydda oss mot UV-strålning.

De olika typerna av kroppsbehåring som kvinnor kan ha

Terminalhår

Det finns några olika typer av kroppshår som kvinnor kan ha. Den vanligaste typen kallas terminalhår. Terminalhår är den typ av hår som växer på våra huvuden. Det är tjockt och grovt och växer vanligtvis i små grupper.

Vet du om att ditt hår kan avslöja hur du mår?

Vellushår

En annan typ av kroppshår kallas vellushår. Vellushår är tunt och ljust färgat. Det växer vanligtvis i små fläckar och är inte särskilt märkbart.

Lanugo hår

Den sista typen av kroppshår kallas lanugo hår. Lanugohår är mycket tunt och mjukt. Det växer vanligtvis på barnets kropp under de tidiga utvecklingsstadierna. Lanugohår försvinner strax efter födseln, men vissa kvinnor kan fortfarande ha kvar några fläckar av lanugohår när de växer upp.

Hur man tar bort generande hårväxt?

Det finns många olika sätt att ta bort generande hårväxt, men de mest populära metoderna är rakning, vaxning och laserborttagning. Du bör alltid följa den metod du föredrar med en bra hudvårdsrutin för att undvika inåtväxande hårstrån, rakbränna eller rodnad. Låt oss ta en närmare titt på var och en av dessa metoder:

Rakning

Är det vanligaste sättet att ta bort kroppsbehåring. Det är snabbt, enkelt och prisvärt. Men det kan också vara ganska farligt om du inte vet vad du gör. Se till att använda ett vasst blad och mycket rakkräm för att undvika skärsår. Raka dig alltid i hårväxtens riktning för att undvika “rakbränna” och skölj bladet regelbundet för att undvika ansamlingar.

Vaxning

Även denna metod är populär. Vaxning avlägsnar kroppsbehåring från roten, vilket gör att det tar längre tid att växa tillbaka. Du kan antingen använda ett varmt eller kallt vax för att ta bort oönskade hårstrån. Om du använder ett varmvax ska du se till att inte låta det sitta på för länge, eftersom det kan orsaka smärtsamma brännskador!

Kallvax är säkrare och mindre smärtsamt, men fungerar bättre på vissa hudtyper än andra.

Laserborttagning av generande hårväxt som i ansikte och på armar

Är en annan säker metod som kan vara effektiv för att bli av med oönskad kroppsbehåring. Den är lite dyrare än de andra metoderna, men resultaten är oftast långvariga. Se till att rådgöra med din klinik först – Man ska vara i “rätt växtperiod” för den generande hårväxten för bästa möjliga resultat. På Estetic kan du läsa mer om hur det går till – De har även andra kroppsbehandlingar. Följ länken till: https://estetic.se/goteborg/

De bästa sätten att förhindra att generande hårväxt växer tillbaka

Med laserbehandling för generande hårväxt för du det resultat som håller längst. Man brukar säga lasertekniken står för “permanent hårborttagning” men det är en sanning med modifikation. Även om det kan ta lång tid, så kommer hårväxten nästan alltid tillbaka. Om än inte i samma mängd, men ändå så att det tids nog känns som att man vill göra ytterligare en uppföljning på den generande hårväxten.

Sammanfattning:

Även om generande hårväxt kan tyckas vara en märklig sak att ha, har den faktiskt flera syften. Hår på huvudet hjälper oss att behålla värmen och skydda våra huvuden från UV-strålning, medan lanugohår skyddar spädbarn i deras tidiga utvecklingsstadier.

En annan typ som kallas terminalhår är mer märkbar eftersom den växer tjockare och grövre än vellushår som är ljusa med små fläckar.

De mest populära metoderna för att ta bort oönskad kroppsbehåring som rakning, vaxning eller laserborttagning kan vara effektiva men ibland fungerar dessa behandlingar inte tillräckligt bra vilket innebär att du måste prata med din klinik om andra alternativ innan du påbörjar en behandlingsplan!

Läs även mer om permanent hårborttagning på mingranne.se

Lycka till! 😊

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *