Jag stod där en dag, i vårt sovrum, och betraktade väggarna. De trötta gamla 2-tums vägglister som vi haft sedan vi köpte huset när snickaren satte in nya skrek efter förnyelse. Vi hade faktiskt redan köpt 3-tums vägglister för länge sedan, men de hade blivit liggande. Känner ni igen det? Vi människor är fantastiska på att skjuta upp saker, eller hur?

Vi hade ursprungligen köpt nya vägglister på grund av ett olycksfall vi haft hemma. Vattnet hade strömmat ut ur väggen och över halva huset, som en mindre översvämning. Kan du tänka dig att vakna upp till ljudet av ett vattenfall i ditt eget hem? Nej, det var inte direkt den typ av naturupplevelse jag hade önskat mig.

en vägglist bytt av en snickare

Men nu är det dags att ta itu med vägglister. Så låt mig guida er genom processen, precis som en erfaren snickare skulle.

Skonsam borttagning av vägglister, du behöver inte vara snickare för att göra det ordentligt!

Jag började med att ta bort de gamla vägglister utan att förstöra väggarna. Och varför skulle jag riskera att skada väggarna, när det är fullt möjligt att undvika det? Jag använde en kniv, en hammare, en spackelkniv och ett brytjärn. Och ja, det var ett verktyg för att ta bort bilpaneler, men vem säger att det inte kan användas på huspaneler också?

För att börja skar jag försiktigt bort fogmassan längst upp på vägglister med kniven. Sedan använde jag hammaren för att knacka in spackelkniven mellan vägglister och vägg, vilket skapade ett utrymme för brytjärnet. Här är ett tips: när du bryter, dra inte brytjärnet mot väggen, dra istället bort. Om du trycker brytjärnet mot väggen kan du hamna med bucklor.

Nyanslag av vägglister

Efter att ha tagit bort de gamla vägglister, lade jag ut de nya på golvet i mitt garage och gav dem en ny glansig färg med min färgspruta.

Nu kom det knepiga: att mäta och skära vägglister till rätt storlek. Vi har rundade hörn i vårt hus, vilket innebär att det finns några komplicerade snitt inblandade. Hörnen behöver en lock för att allt ska passa snyggt.

När det var dags att spika fast vägglister, fick jag äntligen chansen att använda min nya spikpistol. Det var fantastiskt smidigt att arbeta med den!

Avslutande steg

Det sista steget var att applicera fogmassa. Jag försökte använda ett verktyg för att jämna ut fogmassan, men det fungerade inte alls bra. Det bästa sättet för mig var att använda fingret.

Nu är jag så nöjd med hur vårt sovrum ser ut. Färgen på väggarna tillsammans med de vackra nya vägglister är helt fantastiska. Jag tror att min man börjar bli trött på att jag berömmer det varje dag!

Har du några vägglister som du har tänkt byta ut? Jag lovar, det är lättare än det verkar och du kommer att älska slutresultatet!

  1. Vilka verktyg behöver jag för att byta ut vägglister? Du behöver en kniv, en hammare, en spackelkniv och ett brytjärn. En spikpistol är också användbar för att fästa de nya vägglister.
  2. Hur tar jag bort de gamla vägglister utan att skada väggarna? Använd kniven för att skära bort fogmassan längst upp på vägglister. Använd sedan hammaren för att knacka in spackelkniven mellan vägglister och vägg och skapa ett utrymme för brytjärnet.
  3. Vad ska jag tänka på när jag sätter upp de nya vägglister? Mät noga och skär vägglister till rätt storlek. Om du har rundade hörn i ditt hus, tänk på att du behöver göra komplicerade snitt och kanske behöver en lock för att allt ska passa snyggt.
  4. Hur fäster jag de nya vägglister? Du kan använda en spikpistol för att fästa de nya vägglister. Använd en stiftfinnare för att hitta alla reglar i rummet och 2-tums spikar för att fästa vägglister.
  5. Vad gör jag efter att jag har satt upp de nya vägglister? Det sista steget är att applicera fogmassa. Det kan vara lättare att använda fingret för att jämna ut fogmassan.
  6. Kan jag göra det själv eller behöver jag en snickare? Du kan definitivt göra det själv, men om du känner dig osäker kan det vara bra att anlita en professionell snickare.