Stand-up paddleboarding är en utomhusvattensportaktivitet där en ryttare står upp på en stor bräda och använder en paddel för att röra sig genom vattnet.

Stand-up paddleboarding, även känd för akronymen SUP, är en av de snabbast växande brädsporterna i världen. Läs mer på min blogg här.

sup-vatten

SUP är en underklass av paddleboarding, ett bredare begrepp som även inkluderar användning av armar när man knäböjer, ligger eller står på en smal och lång paddleboard för att röra sig i vattnet.

Paddleboarding har sina rötter i Afrika, Sydamerika och den antika polynesiska kulturen.

Historiker tror att 1600-talets infödda använde paddelbrädor i trä för att flytta från en plats till en annan och fånga vågor för skojs skull.

På 20-talet hjälpte amerikanerna till att återställa gamla hawaiianska brädor; ett decennium senare byggde man redan ihåliga brädor med halva vikten av de historiska modellerna.

Mellan 30-talet och början av 90-talet förblev paddleboards i skuggan av surfbrädor och surfing när mindre och lättare brädor tog över marknaden.

Paddleboardåkningens återfödelse

Återfödelsen av paddleboard sker efter flera framgångsrika och mycket besökta långlopp som sätter sporten i rampljuset.

Idag sträcker sig paddleboarden mellan 3 och 6 meter i längd; den är cirka 50 cm bred och väger mellan 10 och 20 kg.

Stand-up paddleboarding dök snabbt upp som ett tillgängligt alternativ, särskilt för (äldre) surfare som aldrig har gett upp på att fånga och åka vågor.

Branschen svarade snabbt med lanseringen av hundratals mer eller mindre surfbrädeinspirerade modeller, som kunde användas i olika situationer.

Varumärken som tills nyligen var instängda på nischmarknader för vindsurfing och kiteboarding hittade nya möjligheter inom SUPing.

Idag kan SUPing avnjutas i platta hav, surfzoner, sjöar, floder, kanaler, inre vattenvägar och till och med stora simbassänger.

sup-water

SUP för alla

Med tillkomsten av uppblåsbara stand-up paddleboards blev sporten ännu mer populär och tillgänglig – SUP-brädan får nu plats i en ryggsäck.

Stand-up paddleboarding är inte bara ett utmärkt träningspass och tidsfördriv, utan det kan också vara ett smart transportmedel som låter dig bära små väskor och föremål ombord.

SUPing öppnade också nya och oväntade möjligheter utanför surfandet.

Stand-up paddleboards används också av yoga-, pilates-, fiske- och simentusiaster för att utföra specifik träning.

Det finns flera typer av SUP-brädor för olika ändamål. Du hittar modeller för racing, surfing, plattvattenscruising och crossover-versioner.

Storleken på en stand-up paddleboard varierar mellan 3-4 meter.

Paddeln har tre komponenter – handtaget, skaftet och bladet – och sträcker sig mellan 15 och 30 cm.

SUP: En ständigt växande konkurrenskraftig vattensport

Idag är stand-up paddleboarding främst en rekreationsaktivitet, men det pågår även flera tävlingar över hela världen.

Evenemanget innehåller fyra SUP-divisioner (SUP Surfing, SUP Racing Technical, SUP Racing Sprint och SUP Racing Distance) och två paddleboardkategorier (Paddleboard Racing Technical och Distance).

Som en surfbräda står SUP-åkaren i upprätt läge, centrerad på brädan.

Sedan planterar användaren bladet helt i vattnet innan han börjar dra. Detta gäller varje slag de tar.

Eftersom SUPers kan fånga vågor snabbare än någon annan, uppmanas de att följa en informell uppförandekod som främjar en säker och hälsosam miljö i lineupen. För att veta mer så kontakta stockholm-sup

Kika även på bloggen myfitnessexpert som lär dig att paddla kajak

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *